Tłusty czwartek

Oto i  jest! Święto na które wszyscy podświadomie czekamy przez cały rok. Mowa oczywiście o Tłustym czwartku. Dzień w którym nikt nie liczy kalorii ani ilości zjedzonych słodkości (bynajmniej mam nadzieję, że tak jest). Zazwyczaj nie robiłam w ten dzień pączków, nie miałam jakiejś ogromnej potrzeby kupowania ich. Ale dzisiaj jest inaczej! Chce najeść się tłustych pączków, które sama zrobię. Dlatego otóż przychodzę dzisiaj do Was z trzema przepisami na przepyszne pączki! 

1. Pączki z dziurką
  • 2 i 1/4 kubka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 kubka cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 kubka kwaśnej śmietany (może być śmiet. 18%/danio)
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. W osobnej misce zmiksować masło, cukier i żółtka. Miksując dodawać do tego wymieszaną mąkę z innymi składnikami następnie dodać śmietanę. Później całość zagnieść i przykryte ciasto (folią spożywczą) zostawić na godzinę w misce. Po tym czasie wciągnąć je na blat posypany mąką, rozwałkować i wycinać kształt pączków i dziurek. Wrzucać pączki na głęboki, rozgrzany olej (np.do rondelka). Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem lub tak jak ja, zrobić lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy.



2. Pączki rzucane na olej

  • 2 kubki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kubek śmietany 12% (Danio)
Całość wrzucić do miski i zmiksować, a następnie 'rzucać' ciasto za pomocą dwóch łyżek na głęboki, rozgrzany olej. Następnie odsączyć na ręczniku papierowym i obsypywałam cukrem pudrem. Można je jeść także z Nutellą, są przepyszne!





3. Pączki z dżemem

  • 125ml mleka
  • 15g masła
  • 250g mąki
  • 0,5 opak. drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 25g cukru
  • 1 jajko
  • dżem
Mleko wraz z masłem należy podgrzać i rozpuścić, następnie dodać do nich jajko i roztrzepać całość. Wlać do miski z wymieszaną mąką, drożdżami, solą i cukrem (w chwili dodawania mieszanina musi być ciepła- nie może być ani za zimna ani za gorąca!). Wymieszać całość na gładkie ciasto i uformować w kulkę. Włożyć ją do miski i przykryć folią spożywczą, a następnie postawić w ciepłe miejsce (ja zawinęłam miskę w ścierkę i włożyłam pod kołdrę). Ciasto pozostawić na 1-2h aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość. Po upływie wyznaczonego czasu wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i ponownie wyrobić. Podzielić ciasto na części i formować małe kulki, spłaszczać je w dłoniach i na środku kłaść małą ilość dżemu, następnie złożyć je na pół i znowu uformować kulkę. Smażyć je na głębokim oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. Włożyć do miski i posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Mam nadzieję, że Wy też nie będziecie się przejmować dzisiaj kaloriami tylko będziecie cieszyć się dniem... no i oczywiście smacznymi pączkami! 

11 komentarzy:

  1. U mnie zawsze babcia robi domowe pączki :)
    paulan-official-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia i ciekawe notki <3

    Coś czuję, że będę wpadała tu codziennie :3

    Zapraszam do mnie :*

    Wspólna Obserwacja :) ?

    http://believeinhimselfx33.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mm pycha ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! Ja osobiście cieszę się ten dzień już minął nabawiłam się niezłego choróbska tego dnia :(
    Zapraszam na mojego bloga : mela-pl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności!

    Zapraszam do mnie! Zaobserwuj, jeśli Ci się spodoba! :)
    >> ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM <<



    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne przepisy :3 Podrzucę kiedyś mamie, żeby wypróbowała, bo ja to lewa do kuchni :D

    amatorskie-rysowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmm! aż zrobiłam się głoodna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm... To wszystko wygląda tak pysznie! :)

    http://aniamojepasje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. mniaaaaaaaam
    16lipca.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 caia , Blogger